RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 



Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / 10 indicii ca incalzirea climatica e un fenomen incontestabil
10 indicii ca incalzirea climatica e un fenomen incontestabil
29.07.2010     imprimare
Accesări: 186   

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

http://www.green-report.ro/stiri/10nbspindicii-ca-incalzirea-climatica-e-un-fenomen-incontestabil

Topirea ghetarilor, atmosfera tot mai umeda si alt opt indicatori cheie demonstreaza ca fenomenul incalzirii globale este imposibil de contestat, subliniaza un studiu stiintific american, bazat pe analiza datelor climatice din ultimii 10 ani, citat de Reuters.

”Nu exista nici o indoiala ca fiecare decada de dupa 1980 a fost mai fierbinte decat cea anterioara, iar ca planeta se incalzeste progresiv de jumatate de secol”, arata autorii studiului, dat publicitatii de U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration. Raportul ”Starea Climei 2009” se bazeaza pe observatiile si analizele a 303 oameni de stiinta din 48 de tari, inclusiv din Romania.
Confirma raportul IPCC

Acesta confirma descoperirile facute de Grupul Interguvernamental al ONU asupra Schimbarilor Climatice (IPCC), care in 2007 anunta ca incalzirea globala si schimbarile climatice sunt fenomene care se produc cu o certitudine de 90%. IPCC a afirmat totodata ca aceste fenomene sunt cauzate si de activitatile umane, declaratie pe care scepticii climatici o ataca frecvent.
Cei 10 indicatori cheie identificati in raport sunt:
- Temperaturi mai mari in zona de uscat
- Temperaturi mai mari la nivelul oceanelor
- O cantitate mai mare de caldura subacvatica in oceane
- Temperaturi mai mari in straturile atmosferice joase (temperaturile din troposfera, acolo unde se produc fenomenele climatice ale Pamantului)
- Umiditate mai mare
- Temperaturi mai mari la suprafata marilor
- Cresterea nivelului marilor
- Reducerea cantitatii de gheata marina
- Reducerea cantitatii de zapada
- Topirea ghetarilor
”Ne asteptam ca acesti indicatori proveniti din inaltul atmosferei si de pe funul oceanului sa se schimbe. Nici macar o singura analiza nu a putut contrazice faptul ca clima globala se schimba. Ca o concluzie pe scurt, afirmatia ca planeta se incalzeste este incontestabila”, a declarat Peter Thorne, seful Institutului pentru Clima si Sateliti din Asheville, North Carolina.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin