RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 



Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Prezenta liderilor mondiali a paralizat summitul de la Copenhaga
Prezenta liderilor mondiali a paralizat summitul de la Copenhaga
01.06.2010     imprimare
Accesări: 100   

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

http://www.green-report.ro/stiri/prezenta-liderilor-mondiali-paralizat-summitul-de-la-copenhaga

O scrisoare din partea ONU devenita publica in presa arata ca summitul pe tema schimbarilor climatice care a avut loc in decembrie 2009 la Copenhaga nu s-a incheiat cu un acord global din cauza prezentei unui numar foarte mare de lideri de stat, scrie The Guardian.

Prezenta celor 130 de sefi de stat a paralizat negocierile, iar presedintia daneza a sustinut mai degraba interesul SUA si al altor tari occidentale, in defavoarea statelor sarace, care se confrunta cu reale probleme din cauza schimbarilor climatice.
Informatiile vin cu o zi inaintea discutiilor pe tema schimbarilor climatice care vor avea loc maine la Bonn.
Peste 130 de lideri mondiali au fost convinsi de Marea Britanie si de alte state sa mearga in Danemarca si sa incerce sa ajunga la un acord global pentru combaterea schimbarilor climatice, protejarea padurilor si stabilirea unui mecanism pentru finantarea statelor sarace. Cu toate acestea, summitul a fost un esec, deoarece nu a fost incheiat un acord.
Potrivit secretarului executiv al UNFCCC, Yvo de Boer, care isi va termina mandatul in cateva luni, problemele au inceput atunci cand Danemarca a prezentat un model de acord convenabil numai catorva state privilegiate, inaintea inceperii intalnirilor si discutiilor si cu alte state.
„Textul danez a distrus doi ani de eforturi deodata. Toate incercarile noastre de a opri aparitia acelui document au esuat. Iar intalnirea la care a fost prezentat a fost neanuntata, iar documentul dezechilibrat”, a declarat De Boer.
Textul danez a fost obtinut de publicatia The Guardian si a dus la o polarizare si mai mare a pozitiilor statelor.
De asemenea, prezenta liderilor precum Barack Obama si Wen Jiabo a afectat si mai mult negocierile. Toata lumea se astepta ca acestia sa impulsioneze discutiile catre un acord, insa prezenta lor s-a dovedit a fi contraproductiva.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin