RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 



Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Noptile, din ce in ce mai calde
Noptile, din ce in ce mai calde
01.06.2010     imprimare
Accesări: 93   

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

http://www.green-report.ro/stiri/noptile-din-ce-ce-mai-calde

Numarul noptilor foarte calduroase dintr-un an, periculoase pentru persoanele in varsta, ar putea sa creasca de cinci ori pana in 2040, arata un studiu Met Office, citat de The Telegraph.

Incalzirea globala si cresterea dimensiunii si densitatii oraselor ar putea determina cresterea numarului de nopti in care temperaturile depasesc 20 de grade Celsius. Din cauza procesului numit efect urban de insula de caldura, orasele pot fi cu pana la 10 grade Celsius mai calduroase decat regiunile din jur.
Principalul motiv este ca orasele absorb mai multa caldura ziua, eliberata de sosele, asfalt si cladiri in timpul noptii.
In 30 de ani, temperaturile medii vor creste cu 2 grade Celsius, estimeaza Met Office, iar aceste schimbari vor fi insotite de perioade caniculare extreme.
In vara anului 2003, numarul persoanelor in varsta care si-au pierdut viata din cauza verii calduroase a crescut cu cateva mii in Marea Britanie. Pe intreg continentul european, numarul deceselor cauzate de valurile de caldura a atins 35.000. Principala cauza a fost reprezentata de temperaturile din timpul noptii. Cand acestea nu scad sub 20 de grade Celsius, organismul uman isi revine mai greu dupa stresul din timpul zilei.
Mark McCarthy, cercetator in domeniul climei, sustine ca si in statele bogate, unde se foloseste adesea aerul conditionat, caldura ramane una dintre principalele cauze ale mortalitatii legate de clima.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin