RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 



Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Urşii polari migrează pe continente, în lipsa gheţurilor din Arctica
Urşii polari migrează pe continente, în lipsa gheţurilor din Arctica
12.01.2010     imprimare
Accesări: 82   

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

http://www.realitatea.net/ursii-polari-migreaza-pe-continente--in-lipsa-gheturilor-din-arctica_695133.html

Un studiu realizat între 1979 şi 2005 arată că urşii polari din Alaska stau mai mult în apă şi pe pământurile americane decât pe calotele glaciare. Acest lucru înseamnă că sunt şanse mai mari ca urşii albi să interacţioneze cu oamenii.
Urşii polari au fost observaţi timp de 27 de ani de către cercetătorii de la Minerals Management Services, SUA. Starea gheţarilor a fost şi ea înregistrată.

Datele arată că starea gheţarilor s-a schimbat, iar urşii se găsesc acum în mai multe habitate. Între 1979 şi 1987, 12% dintre urşi au fost văzuţi în zone fără gheaţă. Între 1997 şi 2005, în schimb, 90% dintre ei au fost văzuţi în zone fără gheţuri.

Karyn Rode, unul dintre cercetători, spune că rezultatele lor sugerează că urşii care stau în zone de coastă ajung să locuiască pe pământ, pentru că habitatul lor preferat, gheaţa, nu mai există.

În regiunea Marea Beaufort a fost mai puţină gheaţă în 2005 decât atunci când a început studiul, în 1979. În general, îngheţul survine mai târziu şi topirea apare mai repede, perioada de vară crescând cu 13% pe deceniu. Astfel încât zona cu gheţuri groase, multianuale, care reprezintă o platformă solidă pentru vânătoare şi pentru crescut pui, s-a micşorat considerabil.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin