RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 



Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Urmatoarea era glaciara, amanata de emisiile ridicate de CO2
Urmatoarea era glaciara, amanata de emisiile ridicate de CO2
09.01.2012     imprimare
Accesări: 63   

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

 

http://www.green-report.ro/stiri/urmatoarea-era-glaciara-amanata-de-emisiile-ridicate-de-co2

 

Emisiile de dioxid de carbon ale omenirii vor impiedica aparitia urmatoarei ere glaciare, sustin cercetatorii. Ultima era glaciara s-a produs in urma cu 11.500 de ani, si nu se stie exact cand va incepe urmatoarea.

 

Cercetatorii au folosit date culese de pe orbita Pamantului, si le-au publicat in revista Nature Geoscience. Ei sustin ca urmatoarea era glaciara ar trebui sa inceapa candva in urmatorii 1.500 de ani, dar din cauza emisiilor ridicate de CO2 nu se va mai produce.

"Nu este realist sa credem ca vom vedea urmatoarea era glaciara in perioada de timp naturala", a declarat profesorul Lawrence Mysak, din cadrul Universitatii McGill, pentru bbc.co.uk.

"La nivelul actual al emisiilor CO2, chiar daca s-ar opri toate brusc acum, am avea o lunga perioada interglaciara", a spus Luke Skinner de la Universitatea Cambridge.

Grupul de cercetatori condusi de dr. Skinner, care a inclus oameni de stiinta din Universitati din Londra, Florida si Bergen din Norvegia, a calculat ca aceasta concentratie de CO2 ar trebui sa scada sub 240 ppm (parts per million) pentru ca glaciatia sa poata incepe.

Nivelul actual este de aproximativ 390 ppm, iar alte grupuri de cercetatori au aratat ca si daca emisiile de dioxid de carbon ar inceta in acest moment, concentratiile ar ramane ridicate si in urmatorii 1.000 de ani, cu suficienta caldura stocata in ocean pentru a topi gheata polara si a creste nivelul oceanelor.

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin