RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 



Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Mars cu tobe si vuvuzele la Durban: “Vrem justitie climatica, nu apartheid climatic!”
Mars cu tobe si vuvuzele la Durban: “Vrem justitie climatica, nu apartheid climatic!”
04.12.2011     imprimare
Accesări: 319   

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

 

http://www.green-report.ro/stiri/mars-cu-tobe-si-vuvuzele-la-durban-ldquovrem-justitie-climatica-nu-apartheid-climaticrdquo-video

 

Summit-ul ONU pe probleme climatice care se desfasoara la Durban, Africa de Sud, a scos astazi in strada mii de persoane care cereau "justitie climatica", si nu "apartheid climatic", potrivit AFP.

 

Manifestantii purtau banderole pe care statea scris "Opriti-va sa ucideti Terra!" sau "Dreptate" , cantau si bateau in tobe ritmuri africane.

Oamenii, inarmati si cu vuvuzele, identice cu cele care au facut deliciul Campionatului mondial de fotbal, desfasurat anul trecut in Africa de Sud, au pornit pe strazi inca de dimineata pentru a prinde in desfasurare lucrarile conferintei ONU, care se va incheia pe 9 decembrie.

"Ne-am saturat de textele si discursurile plicticoase", a spus Leo Saldanha, un ecologist indian care face parte din organizatia Environment Support Group si care a venit la mars pe bicicleta.

Marsul a fost organizat de de ONG-urile de mediu, de cele agricole, cat si de sindicate, iar manifestantii au fost incadrati de politie, jandarmi si de 4 masini blindate.

"Vrem justitie climatica, si nu apartheid (separare) climatica", a explicat Lubna Navdi, unul dintre purtatorii de cuvant, in timp ce cortegiul pe care il insotea scanda "Amandla", cuvant care in limba zulu inseamna forta si a reprezentat strigatul de solidaritate al opozantilor politicii de apartheid.

La doar cateva ore dupa ce, la inceputul acestei saptamani, au inceput discuţiile la Durban, ministrul canadian al mediului, Peter Kent, a anuntat ca ţara sa se retrage din protocol.

"Nu vom face un al doilea angajament faţa de Kyoto. Nu avem nevoie de o convenţie care sa ne oblige", a spus el.

Protocolul de la Kyoto cere, insa, ca statele membre sa fie inştiinţate de retragere cu 12 luni inainte.

Rusia şi Japonia au anunţat, şi ele, ca nu vor mai face noi angajamente de reducere a emisiilor, insa nu se ştie daca intenţioneaza sa se retraga din protocol.

Una dintre problemele-cheie dezbatute la Durban o reprezinta si instituirea unui nou "Fond verde global" care ar putea inlocui Banca Mondiala, care, potrivit mai multor organizatii din intreaga lume, "se joaca cu gestionarea finantarilor destinate mediului inconjurator.

Proteste fata de politica Bancii Mondiale au avut loc in Filipine, Indonezia si Nigeria.

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin