RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 



Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Arctica intra intr-o noua faza: Continentul este mai cald, mai verde si are mai putina gheata
Arctica intra intr-o noua faza: Continentul este mai cald, mai verde si are mai putina gheata
02.12.2011     imprimare
Accesări: 119   

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

 

http://www.green-report.ro/stiri/arctica-intra-intr-o-noua-faza-continentul-este-mai-cald-mai-verde-si-are-mai-putina-gheata-video

 

Arctica intra intr-o noua perioada climatica, in care apa si aerul se incalzesc, gheata polara este mai putina, iar chimia oceanului se schimba. Aceasta este concluzia raportului unei echipe internationale de cercetatori, care monitorizeaza schimbarile rapide prin care trece Pamantul. Schimbarile cauzeaza modificari si in randul vietuitoarelor, atat la nivelul solului cat si la cel al apei, cu un habitat redus pentru ursii polari si morse. Pe de alta parte, balenele se bucura de o zona extinsa din care isi pot procura hrana. 

 

Toate aceste schimbari sunt notate anual in Arctic Report Card, facut public joi. Raportul a fost intocmit de o echipa de cercetatori internationali din 14 tari.

„Acest raport, intocmit de o echipa de 121 de cercetatori de pe glob concluzioneaza ca Arctica se incalzeste in continuare, are mai putina gheata si mai multa vegetatie verde", a declarat Monica Medina din cadrul NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).

Iata si cateva dintre elementele climatice definitorii ale anului 2011, facute publice in acest raport:

Atmosfera: in 2011, temperaturile medii anuale de la suprafata Oceanului Arctic erau cu aproximativ 1,5 grade Celsius mai mari decat in perioada 1981-2010.

Gheata: gheata arctica era in septembrie 2011 la al doilea cel mai scazut nivel inregistrat de sateliti din 1979 incoace.

Ocean: temperatura si salinitatea Oceanului Arctic s-ar putea stabiliza dupa o perioada de incalzire. Acidificarea apei oceanului ca urmare a absorbtiei doxidului de carbon  a fost de asemenea documentata in Marea Beaufort si Chuki.

Sol: vegetatia de tundra din regiunea arctica este in continua crestere si este asociata cu temperaturile de asemenea mai mari ale aerului.

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin