RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 



Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Efectele ciudate ale schimbarilor climatice: Antarctica se inalta cu cativa milimetri anual
Efectele ciudate ale schimbarilor climatice: Antarctica se inalta cu cativa milimetri anual
31.07.2011     imprimare
Accesări: 220   

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

 

http://www.green-report.ro/stiri/efectele-ciudate-ale-schimbarilor-climatice-antarctica-se-inalta-cu-cativa-milimetri-anual

 

Antarctica creste in inaltime incet dar sigur din cauza ghetii pierdute in urma schimbarilor climatice.

Donald Argus cercetator in cadrul unui laborator NASA din Pasadena, California, a studiat, impreuna cu colegii sai date GPS din ultimii 15 ani, prin care au aratat ca parti din muntii Ellsworth din vestul Antarcticii se ridica cu aproximativ 5 milimetri pe an. In celelate parti ale continentului ascensiunea este ceva mai scazuta, relateaza Newscientist.com.

O ascensiune mai rapida are loc insa in Groenlanda, despre care se spune ca se ridica cu 4 centimetri pe an.

Schimbarile climatice ar putea fi partial de vina pentru aceasta situatie. Antarctica pierde anual circa 200 de gigatone de gheata, iar Groenlanda, 300 gigatone. Exista insa si un alt element care trebuie luat in calcul. „pamantul are o memorie foarte lunga", sustine Argus. Prin urmare „exista un raspuns la gheata pierduta in urma cu 5.000-10.000 de ani, care continua si in prezent".

In ciuda efectului mentionat, gheata pierduta la ambii poli ai planetei sugereaza faptul ca aceste cresteri in inaltime sunt un semnal de alarma aparut din cauza schimbarilor climatice.

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin