RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 



Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / NASA: Topirea gheţurilor de la poli se accelerează. Nivelul mărilor creşte cu 3mm pe an
NASA: Topirea gheţurilor de la poli se accelerează. Nivelul mărilor creşte cu 3mm pe an
10.03.2011     imprimare
Accesări: 105   

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

http://www.realitatea.net/nasa-topirea-gheturilor-de-la-poli-se-accelereaza-nivelul-marilor-creste-cu-3mm-pe-an_812367.html

Topirea gheţurilor din Antarctica şi Groenlanda s-a accelerat în ultimii 20 de ani, arată un studiu, şi va deveni în curând principalul factor al creşterii nivelului mărilor.

Oamenii de ştiinţă au calculat din informaţiile oferite de sateliţi şi din modelele climatice că cele două regiuni polare pierd suficientă gheaţă pentru a creşte nivelul mărilor cu 1,3mm pe an.
Per total, nivelul mărilor creşte cu circa 3mm pe an.
Echipa de cercetare spune că pierderea gheţurilor este mai rapidă decât estimaseră modelele climatice.
Până în 2006, calotele din Groenlanda şi Antarctica pierdeau împreună 475 gigatone de gheaţă pe an. Pierderea de gheţuri din Groenlanda a crescut cu aproape 22Gt pe an, iar cea din Antarctica cu 14,5Gt pe an.
Dacă această tendinţă continuă, apele topite din cele două regiuni polate vor ridica nivelul mărilor cu 15cm până în 2050.
"Calotele glaciare vor fi principalele cauze ale creşterii nivelului mărilor. Nu este surprinzător, pentru că au mult mai multă gheaţă decât gheţarii de pe munţi", a declarat autorul studiului Eric Rignot de la NASA Jet Propulsion Laboratory.
Revista Geophysical Resarch Letter va publica studiul peste câteva zile.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin