RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 



Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Amazonul, lovit de cea mai cruntă secetă din ultimul secol
Amazonul, lovit de cea mai cruntă secetă din ultimul secol
04.02.2011     imprimare
Accesări: 121   

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

http://www.realitatea.net/amazonul-lovit-de-cea-mai-crunta-seceta-din-ultimul-secol_799818.html

Amazonul a fost lovit de cea mai gravă secetă din ultimul secol, mult mai cruntă decât cea din 2005, care a avut efecte dezastruoase asupra pădurilor tropicale şi a oamenilor care trăiesc acolo.

Sezonul uscat care s-a prelungit a omorât deja milioane de copaci, amfibieni, pelti, păsări şi mamifere.
"Două evenimente de o astfel de magnitudine într-un timp atât de scurt sunt neobişnuite, dar din păcate urmează modelele climatice prognozate pentru viitorul Amazonului", a declarat autorul studiului, dr. Simon Lewis, de la Universitatea Leeds.
Bazinul Amazonului se întinde pe o suprafaţă de şapte milioane de km părtraţi, din care 5,5 milioane de km pătraţi sunt acoperiţi de jungle.
O echipă de cercetători britanici şi brazilieni a studiat informaţiile despre precipitaţiile din sezonul uscat, care durează, în mod normal, între iunie şi august şi le-au comparat cu cele din timpul secetei din 2005, descrisă ca un eveniment de tipul "unul într-o sută de ani".
Ei au descoperit că seceta de anul trecut a fost mai gravă decât cea din 2005 şi a acoperit o parte mai mare din Amazon.
Seceta de anul trecut a adus haosul în Amazon. Râurile şi pârâurile au secat, iar oamenii nu au mai putut să se mişte prin regiune, întrucât transportul acolo se realizează exclusiv cu bărci.
Circa 60.000 de oameni au suferit de foame, milioane de peşti au murit, iar apele au fost contaminate. Afluentul Rio Negro al fluviului Amazon a ajuns la un nivel minim record. Seceta a distrus milioane de copaci, amfibieni, păsări şi mamifere.
Dr. Lewis arată că într-un an normal, junglele din Amazon absorb aproximativ 1,5 miliarde de tone de dioxid de carbon din atmosferă. Dar dacă copacii sunt omorâţi de secetă, pădurile nu mai absorb gazele cu efect de seră. Copacii mucegăiesc şi elimină CO2-ul înapoi în aer.
Din cauza secetei din 2010, copacii din Amazon nu vor mai absorbi atât de mult CO2 anul acesta, iar cercetătorii spun că ei vor elimina în atmosferă aproape cinci miliarde de tone de CO2 în următorii ani, întrucât copacii afectaţi de noua secetă vor muri. Acesta este echivalentul gazelor cu efect de seră emise de SUA într-un singur an.
"Vom ştii exact câţi copaci au murit abia după ce terminăm studiul", a precizat dr. Brando, de la Institutul de Cercetare asupra Mediului din Brazilia.
Amazonul suferă de secete din cauza lui El Nino, fenomenul meteo care încălzeşte Oceanul Pacific. Dar în 2005 şi în 2010 nu a existat El Nino. Cercetătorii spun că evenimentele meteo extreme singulare nu trebuie legate de schimbările climatice. De data aceasta însă, modelele climatice computerizate prezic că seceta care a lovit Amazonul de două ori în cinci ani va avea loc din ce în ce mai des.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin