RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 



Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Anul 2010, celmaicaldînregistratîn Canada înultimii 63 de ani
Anul 2010, celmaicaldînregistratîn Canada înultimii 63 de ani
12.01.2011     imprimare
Accesări: 110   

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

http://www.realitatea.net/anul-2010-cel-mai-cald-inregistrat-in-canada-in-ultimii-63-de-ani_790768.html

Anul 2010 a fostcelmaicaldînregistratîn Canada înultimii 63 de ani, de la începereafurnizării de date meteorlogice, cu o temperaturămediemai mare cu 3 grade Celsius decâtceanormală, se aratăîntr-un raportpublicatmarţi de MinisterulMediului, citat de AFP.

Creştereaceamaiputernică a temperaturii a fostmăsuratăînteritoriul arctic Nunavut şiînnordulprovinciei Quebec, "undetemperatura a depăşit cu celpuţin 4 grade normalul", noteazăEnvironnement Canada, care se bazeazăpe date preliminare.
În tundra arctică, încălzirea a fost de 4,3 grade, înregiuneamunţilorarcticişi a fiordurilor de 4,2 grade şiînregiuneapădurii din nord-est de 3,1 grade, potrivitmeteorologilorcanadieni.
Ca o consecinţă a încălziriiclimatice, banchizaOceanului Arctic se topeşte, deschizândperspectivele lucrative îndomeniulexplorăriiminiere, petroliereşigaziere, darşiîndomeniultransportuluimaritim. Pe de altă parte, fauna şi flora acesteiregiunisuntgravameninţate.
Pânăînprezent, anulcelmaicald a fost 1998, cu 2,5 grade maimultdecâtînvaloareanormală, subliniazăministerul, care remarcăfaptulcădatele la nivelnaţional au începutsă fie furnizate din 1948.
Guvernullui Stephen Harper estecriticat de ecologişti, care îlacuzăcă nu acţioneazăsuficientîmpotrivaschimbărilorclimatice, fie căestevorbadesprepromovareaindustrieicanadiene a nisipurilorbituminoase, fie căestevorbadespreignorareaProtocolului de la Kyoto, care a fostsemnattotuşi de Canada.
La începutulluniidecembrie, Organizaţiameteorologicămondială (OMM) anunţasecă 2010 urmasădevinăunuldintreceitreianiceimaicalzi din lume, înregistraţidupăanul 1850.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin