RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 



Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Majoritatea cetăţenilor lumii speră într-un acord asupra combaterii schimbărilor de climă
Majoritatea cetăţenilor lumii speră într-un acord asupra combaterii schimbărilor de climă
02.11.2009     imprimare
Accesări: 232   

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

http://www.curentul.ro/2009/index.php/2009110336347/In-lume/Majoritatea-cetatenilor-lumii-spera-intr-un-acord-asupra-combaterii-schimbarilor-de-clima.html

Problema schimbărilor climatice a devenit una dintre principalele preocupări în lume, fiind tratată cu interes de către cetăţenii lumii, majoritatea celor chestionaţi la nivel mondial, aproximativ două treimi (65%), sperând în obţinerea unui acord internaţional privind lupta împotriva încălzirii globale. O puternică motivaţie există în ţările emergente, conform unei anchete a Observatorului climatic al băncii HSBC. Aşteptarea unui acord care să limiteze poluarea şi efectele încălzirii globale este deosebit de puternică în rândul populaţiei din Brazilia, cu un procent de susţinere de 86 la sută, şi în Mexic, 83 de procente. În rândul ţărilor industrializate se remarcă doar Statele Unite, cu 45 de procente, în timp ce Franţa, 73%, şi Germania, 70%, par cele mai motivate pentru a susţine semnarea noului acord ce urmează să înlocuiască Protocolul de la Kyoto. Confruntaţi totodată şi cu criza economică, majoritatea celor intervievaţi au clasat problema schimbărilor climatice pe locul patru, coborând de pe trei, în rândul celor mai importante preocupări ale lumii. Singura ţară care clasează pe primul loc problema încălzirii globale este Mexicul, „poate pentru că populaţia are conştiinţa faptului că va suferi mai sigur efectele încălzirii decât ţările dezvoltate“, afirmă Observatorul. Cu excepţia SUA (42%) şi a Marii Britanii (45%), peste jumătate dintre persoanele chestionate consideră că modificările climatice constituie o prioritate bugetară pentru state, la fel ca şi susţinerea economiilor naţionale. Cei mai hotărâţi sunt mexicanii - 64%, precum şi chinezii şi germanii, cu câte 54%.
La nivel global, 79% dintre cei chestionaţi vor ca ţara lor să îşi ia angajamentul să atingă sau să depăşească un obiectiv de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de la 50% la 80%, până în 2050. Însă, în opinia unei persoane din trei, nici organizaţiile şi nici populaţiile nu iau măsurile necesare pentru a lupta împotriva încălzirii planetei.
HSBC a încheiat un „Parteneriat pentru Climat“ pe 5 ani cu mai multe organizaţii, între care Fondul Mondial pentru Natură, pentru a „incita persoanele, companiile şi guvernele să acţioneze împotriva consecinţelor schimbărilor climatice“. Această anchetă anuală a „Observatorului HSBC asupra încrederii privind modificarea climatică“ a fost efectuată online de Institutul Lightspeed asupra unui număr de 12.000 de persoane din 12 ţări (1.000 de persoane din fiecare ţară): Australia, Canada, SUA, Germania, Franţa, Marea Britanie, dar şi Brazilia, China, Hong-Kong, India, Malaysia şi Mexic, în cazul cărora rezultatele sunt reprezentative pentru populaţia care are acces la Internet.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin