RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 



Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Migraţie masivă a morselor pe coastele Alaskăi
Migraţie masivă a morselor pe coastele Alaskăi
14.09.2010     imprimare
Accesări: 139   

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

http://www.realitatea.net/migratie-masiva-a-morselor-pe-coastele-alaskai_745346.html

Între 10.000 şi 20.000 de morse au migrat în Alaska, în urma topirii calotelor glaciare de pe mare.

Oamenii de ştiinţă au observat o migraţie în masă, extrem de rară, a mii de morse de pe calotele glaciare,  pe coastele Alaskăi.
Cercetătorii de la US Geological Survey (USGS), care au urmărit morsele prin satelit, spun că între 10.000 şi 20.000 de animale, în principal mame şi pui, au migrat pe coastele statului Alaska, dinspre marea Chukchi, acesta fiind primul eveniment de acest tip.
"Nu am mai văzut niciodată aşa ceva în această zonă. Gheaţa se topeşte şi morsele o abandonează din ce în ce mai repede. Trebuie să înoate spre mal şi să stea mai mult timp pe gheţurile găsite", a precizat Geoff York, de la WWF - Programul Arctic.
Migraţia morselor a dus la noi avertizări din partea oamenilor de ştiinţă referitoare la faptul că morsele se îndreaptă spre extincţie din cauza schimbărilor climatice.
Gheaţa arctică a scăzut la cel de-al treilea nivel minim din istorie luna aceasta. USGS arată că întreaga mare Chukchi ar putea rămâne complet fără gheaţă în august, septembrie şi octombrie până la sfârşitul secolului.

Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin