RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 



Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Fenomenele meteorologice extreme de pe glob ar putea fi legate între ele
Fenomenele meteorologice extreme de pe glob ar putea fi legate între ele
11.08.2010     imprimare
Accesări: 248   

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

http://www.realitatea.net/fenomenele-meteorologice-extreme-de-pe-glob-ar-putea-fi-legate-intre-ele_729016.html

Milioane de oameni din Pakistan suferă de pe urma unor inundaţii catastrofale, Rusia se luptă cu cea mai severă caniculă din istorie, America de Sud are parte de o iarnă foarte grea, iar un uriaş iceberg, mare cât Manhattanul, s-a desprins de Groenlanda. Climatologii se întreabă dacă nu cumva toate aceste fenomene au legătură între ele.

Unii cercetători ruşi spun că schimbarea climatică ar fi, în parte, de vină pentru vremea anormal de caldă şi secetoasă de la Moscova. În capitala rusă s-au depăşit vara aceasta toate recordurile de temperatură, devenind cea mai lungă perioadă de caniculă din ultimul mileniu.
În Pakistan, 14 milioane de oameni sunt afectaţi de cele mai grave inundaţii din ultimul secol. ONU a avertizat că 7 milioane dintre ei au nevoie urgentă de hrană, dezastrul fiind mai mare decât tsunami-ul din Pacific, cutremurul din 2005 din Pakistan şi cel din Haiti din 2010 luate la un loc.
China are parte de cele mai severe inundaţii şi alunecări de teren din ultimii 10 ani. În nord-vest, valurile de pământ au înghiţiţ mai multe sate şi au omorât peste 1.100 de oameni. Ploile torenţiale vor dura încă 3 zile, riscul de epidemii fiind major.
Câteva ţări din emisfera sudică s-au luptat cu o iarnă extrem de geroasă. Aproape 200 de oameni au murit de frig în Chile, Peru, Argentina, Bolivia, Brazilia şi Uruguay. În unele zone a nins pentru prima dată după zeci de ani. Cel mai frig a fost în Peru : minus 23 de grade.

Meteorologul britanic Michael Blackbern spune că inundaţiile din Pakistan şi canicula din Rusia au o cauză comună: modificarea curenţilor de aer din straturile superioare ale atmosferei.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin