RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 



Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Blocarea curentului Jet produce dezastre în Rusia şi Pakistan
Blocarea curentului Jet produce dezastre în Rusia şi Pakistan
12.08.2010     imprimare
Accesări: 185   

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

http://www.realitatea.net/blocarea-curentului-jet-produce-dezastre-in-rusia-si-pakistan_729247.html

Cercetătorii nu ştiu care este motivul pentru care curentul jet a încetinit atât de mult, fiind bănuite însă undele Rosby şi activitatea solară scăzută.

Un val masiv de căldură s-a abătut asupra Rusiei şi inundaţii devastatoare au avut loc în Pakistan. Aceste două fenomene ar putea avea legătură cu un comportament bizar al curenţilor jet (jetstream).
Curentul jet este un vânt de mare altitudine care înconjoară Pământul, de la vest la est, şi în mod normal împinge un aer rece, din Atlantic către Marea Britanie.
Acum însă, meteorologii care studiază fenomenul cred că jetstreamul are o activitate scăzută, ţinând astfel alte sisteme climatice pe loc, fapt care duce la condiţii meteo ciudate.
Curentul jet este ţinut pe loc de către undele Rosby. Potrivit meteorologie.ro, undele Rossby sunt unde planetare, a căror viteză depinde de latitudine şi de parametrul Coriolis. Luna este principalul corp ceresc care provoacă mareele atmosferice, care generează undele Rossby (planetare). Undele planetare, la rândul lor, determina evoluţia stărilor de vreme prin propagarea lor.
Oamenii de ştiinţă cred că undele Rosby acţionează împotriva curentului jet, ţinându-l pe loc, acest fenomen putând fi responsabil pentru valul de căldură care a ucis 60 de oameni în Japonia.
În Pakistan această blocare a curentului jet a avut loc în acelaşi timp cu sezonul musonic, consecinţele fiind tragice, peste 1600 de oameni pierzându-şi viaţa.
În Rusia, imobilitatea curentului jet a atras aer cald din Africa, apărând sute de focare de incendii, unele foarte aproape de Moscova. Cercetătorii nu ştiu încă de ce s-a produs această blocare, dar primele indicii leagă acest fenomen de activitatea solară slabă din ultimul an.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin