RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 



Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / China a devenit cel mai mare consumator de energie al lumii
China a devenit cel mai mare consumator de energie al lumii
20.07.2010     imprimare
Accesări: 213   

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

http://www.green-report.ro/stiri/china-devenit-cel-mai-mare-consumator-de-energie-al-lumii

China este cel mai mare consumator de energie al lumii, devansand Statele Unite, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie (IEA), citata de CNN.

Noul statut ii da posibilitatea Chinei sa aiba o influenta si mai mare pe piata globala a energiei, in determinarea preturilor. Desi consumul de energie pe cap de locuitor este mult mai mare in Statele Unite, americanii au reusit sa isi creasca eficienta energetica, spre deosebire de locuitorii Chinei.

"In anii 2000, SUA consuma de doua ori mai multa energie decat China, acum China consuma mai mult decat SUA. Pe de-o parte, SUA a ajuns la o anumita saturatie a consumului de energie, dar au existat de asemenea multe eforturi, mai ales din 2005, pentru a folosi energia mai eficient", a explicat Fatih Birol, economist la IEA.

Cel mai mare consumator de carbune

China a consumat anul trecut echivalentul a 2,252 milioane de tone de petrol, energia provenind din surse nucleare, gaze naturale, carbune sau centrale hidroenergetice. China depaseste astfel cu 4% consumul de energie al Statelor Unite. Diferenta se datoreaza si faptului ca dezvoltarea economica a tarii nu a fost atat de afectata de criza financiara globala.

China este deja de departe cel mai mare consumator de carbune din lume. In ciuda resurselor proprii, se estimeaza ca tara va importa 105-115 milioane de tone de carbune anul acesta. China a luat locul Statelor Unite si ca principal importator de petrol din Arabia Saudita.

Cu toate acestea, China a fost in 2009 statul cu cea mai mare capacitate de productie a energiei eoliene din lume. Statul a inregistrat anul trecut o capacitate record de energie eoliana instalata de 13,75 gigawati (GW).


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin