RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 



Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Ajutor climatic romanesc de 5 milioane de euro pentru tarile sarace
Ajutor climatic romanesc de 5 milioane de euro pentru tarile sarace
19.02.2010     imprimare
Accesări: 91   

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

http://www.green-report.ro/stiri/pajutor-climatic-romanesc-de-5-milioane-de-euro-pentru-tarile-saracep

Romania va oferi statelor in curs de dezvoltare 5 milioane de euro pe an, in intervalul 2010-2012, ca ajutor imediat pentru adaptare la schimbarile climatice, a declarat joi pentru Mediafax Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.

"In ciuda situatiei economice actuale prin care trece Romania si care limiteaza nivelul contributiilor financiare, vom oferi 5 milioane de euro anual, in perioada 2010-2012, pentru finantarea <fast-start>", a declarat Baconschi dupa reuniunea Comisiei pentru mediu, agricultura, probleme locale si regionale a APCE (Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei).
Acordul semnat la summitul din decembrie de la Copenhaga mentiona crearea unui fond de 30 miliarde de dolari anual, pana in 2012, pentru statele in curs de dezvoltare, o contributie ce trebuie sa creasca la 100 miliarde pe an, pe perioada 2012-2020. Cu toate acestea, documentul nu are caracter obligatoriu, nu a fost adoptat in unanimitate, dar mai ales nu specifica sursa fondurilor de finantare.
Potrivit bugetului MAE pe 2010 aprobat de Parlament, 16,3 milioane de lei (3,881 milioane euro) vor fi alocati ca asistenta pentru dezvoltare acordata de Romania in cadrul unui efort international.
Obligatia unui stat membru, nu o chestiune de preferinte
Fostul ministru al mediului, Attila Korodi, actualul presedinte al Comisiei pentru politica externa din Camera Deputatilor, considera ca partea de contributie ce ii revine Romaniei nu este atat de mare fata de fondurile primite de tara noastra de la Uniunea Europeana.
„Este vorba de implementarea unor principii europene in statele in curs de dezvoltare si daca aceasta este o prioritate mi se pare un lucru foarte bun mai ales ca, in diplomatie, elementele care vizeaza protectia mediului sunt neutre si nu se refera la elemente tabu in relatiile bilaterale. 5 milioane de euro nu este un fond atat de mare tinand cont de fondurile primite de Romania de la Uniunea Europeana, dar Romania are si obligatia sa finanteze. Acest lucru nu intra la capitolul preferinte. Este obligatia unui stat membru de a crea politici extracomunitare”, a declarat pentru Green Report Attila Korodi.
Opinia este impartasita si de eurodeputatul Adina Valean, membra a Comisiei pentru industrie, cercetare si energie si a Comisiei temporare pentru schimbarile climatice din Parlamentul European.
„Daca avem o serie de obligatii este bine sa le pastram, pentru ca nu vrem sa fim un stat membru problema mai mult decat suntem deja, iar 5 milioane de euro pentru state terte nu e o suma mare.
Poate pentru noi ar fi, dar nu ne putem permite sa le aratam celorlalte state membre ca nu suntem capabili sa dam 5 milioane de euro”, a explicat pentru Green Report Adina Valean.
20% este deja o tinta prea amitioasa pentru Romania
Baconschi a adaugat si ca Romania sustine obiectivul "ambitios" al UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera cu 30%, daca si celelalte state dezvoltate, inclusiv SUA, se vor angaja in eforturi comparabile.
Uniunea Europeana a ramas la tinta de 20% pentru reducerea emisiilor fixata inainte de startul summitului ONU de la Copenhaga. Pe durata audierilor din Parlamentul European, comisarul pentru schimbarile climatice Connie Hedegaard a precizat ca aceasta este cea mai realista pozitie a UE, pentru ca procentul de 30% este acceptabil doar in contextul unui acord international.
„Europa nu isi permite aceasta tinta singura. Ar pune o presiune prea mare pe industria europeana pentru ca ar presupune investitii foarte mari in retehnologizare, inchidere de companii. Acum, in situatie de criza trebuie pastrat un echilibru intre masurile care se iau pentru reducerea emisiilor si competitivitatea europeana”, sustine Adina Valean.
Potrivit europarlamentarului, obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera este deja foarte ambitios pentru tara noastra.
„Romania din acest punct de vedere este foarte in urma in comparatie cu alte state membre. Zilele acestea am incercat sa aflu care sunt motivele de infringement pentru Romania, pentru ca sunt 11! E nevoie de bani si suntem ca de obicei pe picior gresit pentru ca nu avem bani nici pentru salarii, cu atat mai putin pentru mediu. O solutie ar fi o politica prin care sa se stimuleze investitiile straine”, a mai adaugat Adina Valean.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin