"Este inadmisibil sa se faca atata reclama ca sa te invete cum sa eludezi legea, ca sa nu platesti taxa auto", a declarat ministrul Laszlo Borbely la conferinta de bilant a Ministerului Mediului si Padurilor.
Ministrul Mediului a criticat in acest mod procedurile prin care anumiti cetateni romani, proprietari de autovehicule, evita sa plateasca taxa de poluare. Evitarea taxei se practica mai ales in cazul automobilelor second-hand, cumparate din alte tari.
Una dintre cele mai frecvente modalitati de evitare a taxei este inmatricularea masinii, cumparata de un cetatean roman, in Bulgaria, dupa care automobilul cu numar bulgaresc este utilizat in Romania.
Laszlo Borbely a spus ca alte state, cum ar fi Ungaria si Austria, incearca sa evite asemenea stratageme, si ca un posesor de masina inmatriculata in alta tara, care circula mai mult de 30 la suta din timpul anului in Ungaria sau Austria, "are o problema". Ministrul Mediului a spus ca, potrivit informatiilor sale, si Ministerul roman de Interne pregateste un proiect de lege in acest sens.
Romania - "cimitirul" masinilor europene
"Nu ne mai putem permite o situatie ca aceea din anul 2009, cand dintre cele 35.000 de masini achizitionate de romani, mai mult de jumatate au fost de productie straina, iar 43 la suta dintre acestea au fost mai vechi de zece ani", a avertizat ministrul Mediului.
O situatie similara s-a inregistrat si in anul 2010. Potrivit statisticilor elaborate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), in Romania au fost inmatriculate 214.606 autoturisme rulate - fata de numai 94.540 autoturisme noi. Dintre masinile second-hand intrate anul trecut in parcul national al Romaniei, 61 la suta au fost mai vechi de zece ani.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a precizat ca s-a consultat si cu ministrul Justitiei, si cu reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii, iar acestia l-au asigurat ca noua lege romaneasca privind taxa auto corespunde normelor UE.
Proiectul de Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, initiat de Ministerul Mediului si Padurilor, a fost aprobat atat de Senat cat si de Camera Deputaților, urmand sa intre in vigoare dupa ce va fi publicat in Monitorul Oficial.
Conform noii legi, taxa auto se reduce cu circa 25 la suta fata de nivelul actual, dar numarul de automobile care vor plati taxa auto va creste.
Potrivit statisticilor elaborate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), in anul 2010, in Romania au fost inmatriculate 214.606 autoturisme rulate - fata de numai 94.540 autoturisme noi. Dintre masinile second-hand intrate anul trecut in parcul national al Romaniei, 61 la suta au fost mai vechi de zece ani.