print
Seminar dedicat fortificării capacităţilor naţionale de pregătire a inventarului emisiilor de gaze cu efect de seră (GES)
03.11.2015

 

Seminar dedicat fortificării capacităţilor naţionale de pregătire a inventarului emisiilor de gaze cu efect de seră (GES)

Inventarierea emisiilor de gaze cu efect de seră este primul pas spre implementarea corectă şi responsabilă a activităţilor de atenuare a schimbărilor climatice în Republica Moldova. Cu scopul de a îmbunătăţi acest proces, în perioada 26-29 octombrie 2015, în cadrul proiectului „Programul de fortificare a capacităţilor în domeniul dezvoltării cu emisii reduse" a fost organizat seminarul de revizuire tehnică a Inventarului national al gazelor cu efect de seră pentru sectorul silvicultură, folosinţa terenurilor şi schimbarea folosinţei terenurilor.

În cadrul seminarului, expertul internaţional, V. Blujdea a analizat împreună cu reprezentanţii instituţiilor partenere principiile ce trebuie urmate în vederea realizării inventarierii într-o manieră corectă, completă, consecventă şi transparentă. De asemena, au fost punctate măsurile ce trebuie întreprinse pentru a efecientiza procesul de colectare a datelor.

Inventarierea efectuată în prezent, acoperă aproximativ 85% din terenurile de folosinţă din RM, de aceea, una din sugestiile expertului a fost de a completa inventarul GES din punct de vedere al acoperirii tuturor categoriilor de folosinţă a terenurilor. Principala provocare rămâne a fi trecerea de la Ghidul Revăzut 1996 (IPCC, 1997) şi GPG LULUCF (IPCC 2003) la Ghidul IPCC 2006. Realizarea acestui obiectiv va veni cu noi recalculări, de genul celor înregistrate pe durata misiunii pentru categoria 5C, care dintr-o categorie de sechestrare s-a transformat într-o categorie de surse.

Echipa de inventariere a sectorului LULUCF, angajaţii Moldsilva şi ICAS vor participa în a doua decadă a lunii noiembrie la o sesiune de instruire ce se va axa pe utilizarea Ghidului LULUCF 2006, pe cerintele de raportare ce corespund acestui Ghid şi pe inventarierea fiecărei categorii incluse în inventar.  

Proiectul "Programul de fortificare a capacităţilor în domeniul dezvoltării cu emisii reduse de carbon - Republica Moldova",  este implementat de Oficiul Schimbarea Climei al Ministerului Mediului în parteneriat cu PNUD Moldova şi este susţinut financiar de Uniunea Europeană, Ministerul Federal al Mediului, Conservării Naturii şi Siguranţei Nucleare al Germaniei şi Guvernului Australiei.

 

    

Tel. +373 22000827
Fax +373 22000827
Copyright © 2024 "Oficiul Schimbarea Climei". Toate Drepturile Rezervate