print
Raport WWF: Daca economia verde nu se dezvolta in urmatorii 5 ani, schimbarile climatice vor fi de neoprit
26.10.2009
Accesări: 352
http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles%7CdisplayArticle/articleID_18572/Raport-WWF-Daca-economia-verde-nu-se-dezvolta-in-urmatorii-5-ani-schimbarile-climatice-vor-fi-de-neoprit.html

Omenirea mai are doar cinci ani pentru a incepe sa construiasca o economie bazata pe un consum redus de carbon, inainte ca evolutia schimbarilor climatice sa devina ireversibila. Aceasta este concluzia raportului 'Climate Solutions 2', publicat de WWF, pe 24 octombrie, cu prilejul Zilei Internationale de Actiune pentru Clima. Raportul are si o veste buna: economia verde este un lucru realizabil si cu beneficii enorme pentru termen lung.
Raportul 'Climate Solutions 2' isi propune sa ofere un calendar al transformarilor pe care industria trebuie sa le parcurga pentru a micsora cantitatea de emisii globale.

Pe scurt, acesta atentioneaza ca, in conditiile actuale, vor fi imposibil de facut pasii necesari atingerii obiectivelor de reducere a emisiilor pana in 2014, daca industria bazata pe un consum redus de carbon nu se va dezvolta intr-un mod accelerat pana atunci. Economia verde ar trebui sa creasca cu 24% pe an, incepand de astazi, ca sa dea roadele scontate. In caz contrar, daca asteptam pana in 2014, procentul acestor cresteri necesare se va ridica pana la 30%, conchide raportul.

Cum poate cladi omenirea o economie verde, in limitele de timp stabilite de raport

Raportul indica patru sectoare care pot conduce catre aceasta transformare: generarea de energie curata, eficienta energetica, agricultura bazata pe consum redus de carbon si silvicultura sustenabila - stoparea defrisarilor si cresterea numarului de paduri.

O alta conditie esentiala este crearea unor medii de investitie stabile. Conform raportului, politicile guvernamentale ar trebui dezvoltate astfel incat sa permita finantari substantiale pentru tehnologii care nu sunt inca pregatite pentru piata, dar care vor juca un rol esential in dezvoltarea economiei viitorului.

Pe de alta parte, toate energiile regenerabile trebuiesc dezvoltate in acelasi timp, si nu pe etape. Atat raportul Climate Solutions 2, cat si datele istorice, demonstreaza ca, pentru a putea obtine reducerile de emisii dorite, toate tehnologiile bazate pe consum redus de carbon trebuiesc dezvoltate acum.

"Climate Solutions 2 ne spune ca este necesar sa initiem trecerea la o economie bazata pe un consum redus de carbon incepand de astazi", a declarat Kim Carstensen, coordinatorul Initiativei Globale pentru Clima din cadrul WWF. "Transformarea aceasta va avea nevoie de cresteri sustinute ale energiei curate si eficiente, cu 20% pe an mai mari decat s-a inregistrat in ultimii ani", a adaugat el.

Modelul prezentat de raport arata ca aceste cresteri pot fi sustinute, insa spune foarte clar ca aceasta va fi cea mai rapida revolutie industriala din istorie. Mai mult, se estimeaza ca, sub umbrela unei revolutii indutriale si cu sustinerea unor politici puternice, toate energiile regenerabile vor deveni competitive cu combustibilii fosili intre 2013 si 2025.

Climate Solutions 2 calculeaza pentru dezvoltarea economiei verzi o investitie suplimentara la nivel global de 17 trilioane de dolari, pana in 2050, adica mai putin de 15% din fondurile gestionate in prezent de investitorii institutionali. Se estimeaza, de asemenea, ca profiturile vor incepe sa creasca incepand cu 2027 sau chiar mai devreme, in unele cazuri.

Raportul indica, totodata, un lucru care nu trebuie scapat din vedere si anume: spre deosebire de carbune, vantul, soarele si marea vor costa la fel maine si oricand in viitor. "Ele pot fi baza unei lumi mai curate, in care rezervele de energie vor fi mai sigure si vor elimina pericolul schimbarilor climatice care ne pot afecta orasele, rezervele de hrana si mediul natural de care suntem atat de dependenti", mentioneaza raportul.

De ce sunt importante concluziile raportului

In pofida constientizarii la nivel global asupra pericolului schimbarilor climatice, nu se vede un progres in ceea ce priveste practicile daunatoare mediului, asupra carora IPCC (Comitetul Interguvernamental privind Schimbarea Climei) a atentionat deseori.

In prezent, nivelul dioxidului de carbon din atmosfera este de 386ppm (parti pe million), iar totalul gazelor cu efect de sera este estimat la 463ppm. Ultimele cercetari au stabilit ca, daca nivelul gazelor cu efect de sera din atmosfera depasesc 475ppm, va fi imposibil sa se revina la un nivel stabil de 400ppm, care este necesar pentru a mentine pragul maxim al incalzirii globale la 2 grade Celsius.

Industriile bazate pe consum redus de carbon nu se dezvolta suficient de repede. In prezent, doar 3 din 20 de companii se transforma suficient de repede incat sa atinga obiectivele stabilite de raport.

Cercetarile in materie de clima desfasurate peste tot in lume demonstreaza ca incalzirea globala se accentueaza mult mai repede decat au prevazut datele IPCC in 2007.

Tel. +373 22000827
Fax +373 22000827
Copyright © 2025 "Oficiul Schimbarea Climei". Toate Drepturile Rezervate